Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

6 tipp, hogy ne fájjon a hátad, ha számítógépen dolgozol

2018. május 07. - annyi amennyi

Az már ugye senkinek sem újdonság, hogy az ülőmunka milyen káros az egészségre. A többórás ülés sokkal komolyabb megpróbáltatás a testünknek, mint gondolnánk; terhelést okoz a hátunknak, a nyakunknak, akár kellemetlen derékfájdalmat is okozhat. Fontos megjegyezni, a hasizmok ilyenkor szintén elgyengülhetnek. A dolog szerencsére nem visszafordíthatatlan.

hwg nyitokep ules

A téma komoly, nem is szaporítanám tovább a szót, inkább mutatom, hogy mit sikerült összeszedni nektek!

laptopos munka

1. Állítsuk be monitorunk magasságát (és figyeljünk a megfelelő távolságra)!

A túlságosan alacsony magasság hosszútávon káros (laptop felhasználók figyelem!), törekedjünk arra, hogy a megjelenítő felső része szemmagasságban legyen – természetesen szigorúan egyenes testtartás mellett.

A hordozható számítógépeknél nyilván nincs erre mód, itt a munkaidő a lehető legrövidebb legyen. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sajnos előbb-utóbb a következőkkel szembesülünk: nyak-, hát- és fejfájás. A hosszú távú munkavégzésre ilyenkor egy lehetőséget látunk: egy külső monitor.

Természetesen az ideális távolság is kiemelkedő fontosságú. Általában, ha gépelésre rendezkedünk be, akkor optimális esetben a monitort úgy kell tudnunk elérni, hogy ahhoz nem kell megerőltető módon nyújtózkodnunk. Hozzávetőlegesen 50-60 centiméter távolsággal számolhatunk. Ha túllépjük a helyes távolságot, akkor a kelleténél jobban megerőltetjük a szemünket, ami egy idő után óhatatlanul azzal fog járni, hogy a fejünket kissé előrehajtjuk – erről bővebben később.

cool ules

2. A keresztbe tett lábak esete

Sokak számára kényelmesebb lábkeresztezéssel ülni. Érdemes észben tartani, a komfort nem minden, az egészséges üléspozíció felvétele bizony azzal kezdődik, hogy a lábfejeink(!) stabil felületen vannak. Persze ez nem azt jelenti, hogy alkalmanként nem szeghetjük meg ezt az iránymutatást, a lényeg az, hogy az idő nagy részében ne legyenek a lábaink keresztben – tehát a fenti kép a rossz példát mutatja.

vallak

3. Néhány szó a vállakról

Amikor előre dőlve ülünk, akkor fejünk súlya irtózatos terhelést mér nyakizmainkra. Ezt sem rövidtávon fogjuk észrevenni, ha azonban hosszú órákon át így cselekszünk, akkor az problémákhoz vezethet. Ennek oka az, hogy ez nem egy természetes testtartás, hanem egy idővel felvett rossz szokás.

A megoldás egy egyszerű trükk: emeljük a vállunkat egyenesen a fülünk felé, majd hátra, ezt követően lazítsuk el. Lassan, óvatosan, egyenes testtartással végezzük a mozdulatokat, így garantáltan nem fog kellemetlen érzéssel járni.

joga



4. Jóga és pilátesz

A helyes üléspozíció alapja az erős hasizom. Itt most nem a címlapokon feszítő kockás hasakra kell gondolnunk, csak a megfelelő kondíció megszerzése a cél. A hasizom megerősítésének egyik módja a jóga és a pilátesz. Mindkettő erősen fókuszál a rugalmasságra és a helyes testtartásra, jó hatással van a hasizmokra és az egész testünkre. A jóga és a pilátesz tehát számos pozitívummal bír, érdemes egy próbát tenni vele.

5. Végezzünk néhány egyszerű gyakorlatot!

Itt nem kell semmi bonyolult műveletre gondolni, néhány egyszerű mozdulattal felfrissíthetjük izmainkat, amíg nem tudunk felállni az asztal mellől. Ezek a mozdulatok ráadásul a produktivitásra is jó hatással lehetnek, segíthetnek fenntartani a figyelmünket a nap végén. A fenti videót az Országos Gerincgyógyászati Központ készítette, és olyan ülőgyakorlatokat mutat be, melyeket edzettségi szinttől függetlenül bárki, bárhol el tud végezni!

gameles allva

6. Álljunk! 

Az álló számítógépes munkavégzés egyre népszerűbb lett az elmúlt években – köszönhetően az ilyen kezdeményezéseknek. Az egészségre gyakorolt pozitív hatások mellett akár még a termelékenység is javulhat ilyen módon. Nyilvánvalóan nem egyik napról a másikra kell váltanunk (a testünknek bizonyára időre lesz szüksége, amíg hozzászokik a váltáshoz), úgyhogy a széket azért nagyon messzire ne rakjuk el. Érdemes elgondolkodni egy álláskönnyítő szőnyeg beszerzésén is, amennyiben lehetőségünk van rá. Véleményünk szerint egyébként a kettő kombinálása (ülő- és állómunka) lehet a legoptimálisabb, persze ez általában egyénfüggő.

 



 

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr8913897948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása