Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

Anomáliák az Intel háza táján

2018. január 31. - annyi amennyi

A Wall Street Journal szerint a processzorgyártó óriás hamarabb értesítette a kínai partnereit, mint az amerikai kormányt.

meltdown spectre logos

A Spectre és Meltdown néven elhíresült biztonsági hibákat még tavaly júniusban fedezte fel a Google Project Zero csapat, az Intel viszont hosszú hónapokig titokban tartotta a problémát. A Santa Clara-i agytrösztök tervei alapján a világnak január 9-én kellett volna szembesülnie ezzel az igen súlyos problémával, azonban a The Register keresztülhúzta a számításokat, amikor egy héttel korábban terjedelmes cikket közölt az esetről. Az Intel ezzel az idő előtti kiszivárgással magyarázza, hogy nem tudtak minden partnert időben értesíteni, így például az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) sem, ellenben néhány meg nem nevezett kínai vállalatot viszont már igen. Az Egyesült Államokban nem kifejezetten örülnek annak, ha egy ilyen súlyú biztonsági hibáról hamarabb szerez híreket a kínai vezetés, hiszen mostanra nyilván minden nagyobb hírszerző ügynökség azon ügyködhet, hogy a maga javára fordítsa a kialakult helyzetet.

Másoknál is csökkent a népszerűség

Az Intel Linus Torvalds után a Microsofttal is alaposan összerúgta a port. Az ok mindkét esetben a biztonsági hibajavításra vezethető vissza; még előbbi már-már nyomdafestéket nem tűrő módon minősítette a munkát – Torvalds korábban is híresen szókimondó volt –, addig utóbbi sokkalta visszafogottabban nyilatkozott, ellenben finoman mégiscsak odaszúrt. A Microsoft tehát megelégelte, hogy a felhasználók náluk panaszkodnak egy olyan probléma miatt, melyet minden bizonnyal az Intel elfuserált javítása okozott, így egyelőre visszavonták a Windows ehhez kapcsolódó frissítését – a második Spectre (CVE-2017-5715) hibáról van szó. A felek lényegében egymásra mutogatnak, de ennél is nagyobb baj, hogy gyakran látnak napvilágot homlokegyenest ellentétes nyilatkozatok, pedig már most is elég komoly a zűrzavar.

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr1813621812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása