Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

Színezd újra, színezd újra, a monitort, ha megfakulna

2017. december 01. - annyi amennyi

A Philips 275C5QHGSW Ambiglow Plus az érzékeidre hat!

Bevezető

A monitortesztek általában egysíkúak. Persze, a szerző próbál könnyed stílusban írni, vicces szófordulatokat használni, hogy a nyájas olvasó ne unja halálra magát, de akkor is, lássuk be, egy monitor teszt nem szokott túl izgalmas lenni.

Van egy rövid bevezető, utána írunk néhány sort a dobozról, a tartozékokról, majd rátérünk a külsőre. Ez nagyjából 1-, talán másfél oldal. Ezután következhet a techmániások számára az érdekesebb rész, a tulajdonságok leírása, a teszt és a szerző személyes tapasztalatai. Nagyjából ennyi.

Azonban, ha nem is túl gyakran, akadnak olyan termékek, amikről nem lehet a megszokott rend szerint cikket írni. Kitaláltátok, ilyen lesz ez a cikk is. Ennek egyszerű oka van, a Philips 275C5QHGSW Ambiglow Plus monitort nem a belső, a képmegjelenítési képességek, hanem a külső teszi izgalmassá. Belelátok a fejetekbe, most az motoszkál benne, hogy ez egy baromság, egy monitornál a képességeken van a hangsúly, az az érdekes, a külső csak másodlagos. Úgyis a képernyőt bámuljuk, nagy részben sötétben, akkor meg úgy sem látunk mást. Kit érdekel milyen a talp, a kijelző hátulja?

Nos, a Philipsnél is így gondolkodtak valahogy, talán emiatt juthatott eszükbe, hogy ezen változtatni kéne. Mi lenne – gondolták, ha most az egyszer azért vennék meg a monitorunkat, mert a külső megjelenéshez adtunk valami izgalmasat? Ez a mi lenne az a kérdés, amire ebben a cikkben választ próbálok találni. Bármi legyen is a végeredmény, az tutira szubjektív lesz, mert, ahogy mondani szokás, ízlések és pofonok erősen különböznek!

Azok számára, akik most azon gondolkoznak, hogy minek olvassanak el egy cikket, ahol csak a műanyag borításról írnak, megnyugtatásul közlöm, hogy egyrészről a belsőről is szó lesz, más részről az, hogy a külső a lényeges nem jelenti azt, hogy belül hulladék van.

Képességek

Nos, maradjunk a szokatlan cikkszerkezetnél, a külső tárgyalása helyett kezdjük a belsővel! Ahogy az előző oldalon olvashattátok, a Philips 275C5QHGSW Ambiglow Plus nem a képességeivel fog minket elkápráztatni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem jó a monitor, mindössze azt, hogy semmi olyan kiugró és/vagy szokatlan jellemzővel nem bír, amit érdemes lenne egy cikk fő témájává tenni.

Ezzel együtt persze nagyon nem panaszkodhatunk, hiszen a gyártó egy AH-IPS panelt szerelt a 27”-os képátlóval rendelkező kijelzőbe, ami tud mindent, amit egy korszerű IPS panelnek tudni kell. A betekintési szögek nagyon jók (178 fok), a feketék is elfogadhatók, az 5 ms válaszidő (szürke-szürke) pedig akár játékra is alkalmassá teszik. Kapunk egy 1:1000-hez kontrasztarányt és 250 cd/m² fényerőt, szóval különösebben nem sírhat a szánk.

A képminőség amúgy szoftveresen is meg van tolva kicsit. A beállítások között megtaláljuk a SmartImage és SmartContrast, valamint a Flicker Free technológiát. Kipróbálás után állíthatom, hogy ez utóbbi valóban nagyon hasznos funkció. A Flicker Free a kép villódzásmentesítésére szolgál, és valóban hatékony. Egy képjavító funkciót kihagytam, ez pedig a SmartTxt. Ez azért maradt a végére, mert inkább rontott a karakterek élességén, Windows asztalon konkrétan úgy néztek ki a betűk, mintha egy jóval alacsonyabb felbontást próbálnánk teljes HD-re felkonvertálni, ráadásul rosszul.

Nagyon tetszett a monitorban az OSD menü. Jól állátható, a gombokkal is könnyen és gyorsan vezérelhető, ráadásul tud magyarul. Nagy piros pont ezért!

A menüt négy érintés érzékeny gombbal kezelhetjük. Sorban az első gombnak több funkciója is van, de erről, ahogy az OS menü első pontjáról is, csak a következő oldalon értekezek.

Kezdjük tehát a második ponttal!

Bemenet – Ahogy a neve is mutatja, választhatunk, hogy milyen bemenetet képét jelenítsük meg a kijelzőn.

Kép – Na, itt már sokkal több a választási lehetőség. Állíthatunk fényerőt, kontrasztot és élességet, be- illetve kikapcsolhatjuk a Smart funkciókat és az OverScan-t, ami például szövegszerkesztés közben kimondottan zavaró volt.

Hang – Nem kell magyarázni, hangerő és némítás.

Szín – Itt beállíthatjuk a színhőmérsékletet, bekapcsolhatjuk az sRGB módot és állíthatjuk manuálisan az alapszínek arányát.

Nyelv – Igen, itt állíthatjuk be az OSD nyelvét.

OSD – Szokásos dolgok, a menü elhelyezkedése a képernyőn, az áttetszőség és a menü képernyőn maradásának az ideje, ha nem állítunk semmit.

Beállítás – A felbontás értesítés kiírja a felbontást a képernyőre, ha az használat közben megváltozik, a visszaállítás visszaállít mindent a gyári értékre, az információ pedig a monitorról árulkodik kicsit.

Ennyit a képességekről. Lesz majd még némi szubjektív véleményem is, de ez maradjon az utolsó oldalra, az összegzéshez!

 

Külső

Ahogy azt a bevezetőben jeleztem, ennek a monitornak a külsejében van az ereje. Miután kicsomagoltam és az asztalomra tettem a saját monitorom helyére, már meg volt az hűha érzés, amire mindenki vágyik, amikor új kütyüt vesz magának. Ez a hűha érzés fogyasztói társadalmunk egyik alappillére, a fejlődés generátora.

A műanyag felületek fényesek és fehérek, pont, mint egy almás terméknél, ez pedig eleve a minőséget jelképezi. A képernyő kerete vékony, nagyjából két milliméteres, ami miatt a 27 colos képátló még nagyobbnak látszik. A feliratok és a kezelőszervek mind a káva alsó szegélyén kaptak helyet, ahogy a működést jelző LED is a Philips felirat alatt.

A hátlap, pont, mint a front fehér, fényes, ráadásul hullámos. Igazán mutatós! A csatlakozók nagyjából a hátlap közepén találhatóak, a tartóállvány becsatlakozása fölött.

Csatlakozók tekintetében nem vagyunk elkényeztetve. Kapunk egy D-SUB és két HDMI kaput. Ezeken kívül csak a tápkábelt és egy sztereó jack-dugós hangkábelt csatlakoztathatunk. Ez utóbbi rögtön magyarázattal szolgál arra is, hogy minek a menübe hangerő beállítás, ha a monitorban nincs hangszóró. Természetesen a HDMI-n beérkező hang miatt, amit a hang kimeneten juttathatunk ki a kijelzőből.

A külsőt tárgyalva most jöhet a non-plus ultra, a fűszerek fűszere, a Philips 275C5QHGSW Ambiglow Plus lényege, az Ambiglow technológia. Ezzel találkozhattunk már a Philips televízióinál is. Ahogy ott, úgy itt is egyfajta hangulatfényt kapunk. A monitor esetében ez a fény a talpból érkezik.

Bekapcsolás nélkül fel sem tűnik a dolog, hiszen a talp is a kávához hasonló fényes fehér felületet mutat. Bekapcsolás után viszont kiderül, hogy ez a talp világítani is tud, mégpedig sok féle módon. Az előző oldalon az OSD menünél jeleztem, hogy vannak olyan funkciók, amiket csak ezen az oldalon fogok tárgyalni, ez pedig, ahogy sejthetitek is, az Ambiglow technológiával függ össze.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzétek meg az alábbi videót!

A világítást három féle üzemmódban használhatjuk. Választhatunk egy állandó színt. Ez esetben ezzel a színnel fog világítani a talp. A szín kiválasztása igazán érdekes, hiszen a talpon az ujjunkat félkörívben mozgatva változik a szín, lényegében átmenet nélkül. Vagyis nem arról van szó, hogy választhatunk egy sárgát, kéket, zöldet vagy pirosat, hanem ezek a színek szép lassan folynak át egymásba, így aztán rengeteg árnyalat áll rendelkezésünkre.

A második mód az auto, ahol a talp a saját kedve szerinti fényt ad, és ezeket a színeket folyamatosan változtatja.

A harmadik mód maga az Ambiglow mód. Számomra ez volt a legérdekesebb és a leginkább használható. Az Ambiglow módban a monitor a képernyőn megjelenő színeket átlagolja és ebből „keveri ki” a talp világításának színét. Az embernek kicsit olyan érzése van, mintha használat közben a kijelző hátrafelé is világítana, és az a homályosan kiszűrődő fény világítaná meg a talpat. Igazán exkluzív élmény.

Szerencsére a Philipsnél gondoltak arra is, hogy a monitort sötétben is használjuk néha, így a fényerő három fokozatban állítható.

A fényerőt és a megvilágítás módjait három módon változtathatjuk. Az érintés érzékeny gombok közül az első található plusz funkción keresztül, az OSD menü első menüpontjából, vagy egyszerűen a talpat megérint. Ez utóbbi esetben tehát kiderül, hogy a talpat simogatva beállíthatjuk a megjelenítendő színt, a világítás fényerejét és a világítás módját is.

Egy dolgot nem értek csak a beállítások kapcsán, ez pedig az, hogy a világításhoz dedikált érintés érzékeny gombbal elérhető beállításoknál és a talp simogatásával pont a legérdekesebb Ambiglow mód nem érhető el. Ezt egyetlen módon, a teljes OSD menün belül tudjuk bekapcsolni. Ennek az értelmét nem igazán látom, hiszen sokkal egyszerűbb lenne, ha a fények beállításához nem kéne menüben lépkedni, elég lenne a talpat simogatni.

 

Összegzés

A bevezetőben előre beharangoztam, hogy egy ez a cikk egy kicsit el fog térni hagyományos monitor bemutatóktól. Most, a cikk végén már érthetitek ennek okát.

Ahogy írtam a monitor képességeiben nem sok érdekességet találunk. Ez így van, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ez ettől függetlenül egy ragyogó képminőséggel rendelkező kijelző. A Smart funkciók igazán hasznosak, kivéve a már említett SmartTxt és OverScan funkciókat, amik szerintem inkább rontottak, mint javítottak a kép minőségén. SmartImage és SmartContrast, valamint a Flicker Free funkciók viszont szemmel látható módon javítják a kép minőségét. Érdekes, hogy a 250 cd/m² fényerő sem egy kiugró érték, mégis, valahogy kimondottan erős fényűnek tűnik a monitor. Nem igazán tudom ezt mire fogni, lehet, hogy a rendkívül egyenletes háttérvilágítás teszi, de az is, hogy az Ambiglow funkció, a monitoron kívüli fény csapja be a szemet.

Ha a képességek kapcsán mindenképpen kritikával kellene illetnem a kijelzőt, akkor az a felbontás miatt lenne. Egy 27 colos képátlójú monitoron már egyáltalán nem tűnik túlzásnak az UHD felbontás.

A külsőt illetően egyetlen dolgot hiányoltam, ez pedig a kijelző magasság állításának a hiánya. A dőlésszög persze változtatható, de ez nem minden esetben elég.

Minden cikkben leírom, hogy kiknek ajánlom az adott terméket. Nos, a Philips 275C5QHGSW esetén igazából inkább azt tudnám elmondani, hogy kiknek nem ajánlanám a kijelzőt. Ők pedig azok, akik grafikai munkára keresnek kijelzőt. Nem azt mondom, hogy erre alkalmatlan, de napjainkban már bőven elérhetők az UHD kijelzők, illetve olyan monitorok, amik pontosabb színskálával rendelkeznek.

Minden más esetre viszont alkalmas a Philips kijelzője. Irodába vagy otthonra, játékra vagy irodai munkára tökéletese. A külseje igazán izgalmas és elegáns, a szemet nem fárasztja, a színei, a kontrasztja megfelelő.

Az  Ambiglow technológia nagyon sokat ad hozzá a már említett hűha érzéshez, ami már a kicsomagolás után megjelenik az egyszeri user szemében. A monitor még itt van előttem, a talp szépen, opálosan fénylik, és már most tudom, hogy a használat két hetében annyira hozzászoktam, hogy hiányozni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr1613409529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása