Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

Kiáll a játékosok mellett az NVIDIA

2018. január 21. - annyi amennyi

Kíváncsian várjuk, hogy a szavakat milyen fejlemények követik.

nvidia geforce gtx 1080 ti

Nem újdonság, hogy a grafikus kártyák piaca romokban, de legalábbis fél térden áll. A helyzet nagy vesztesei a játékosok, hiszen a GeForce GTX 1050 Ti felett elképesztő túlárazással szembesülhetünk. Természetesen az NVIDIA-nak nincs abba beleszólása, hogy a kereskedők a bányászokat vagy a játékosokat favorizálják, mindenesetre a napokban kinyilvánították álláspontjukat; A GeForce márka elsődleges célkitűzése a gamer világ meghódítása, szeretnék, ha az eladók elsősorban erre fókuszálnának! Ezen a ponton nincs túl sok mozgástér, egy agresszív rendelési limit (1-2 darabos) célravezető lehet – erre is történtek utalások.

Izzítsuk be a gyártósorokat?

Felmerül a kérdés, vajon a zöldek miért nem pörgetik fel a kihozatalt annak érdekében, hogy minden megrendelés teljesíthető legyen? Nos, a magyarázat a kriptovaluták bizonytalan jövőképében keresendő. Sokan várják, hogy egyszer csak kipukkan a lufi, akkor pedig hatalmas készletek ragadnának bent, hiszen a lefoglalt gyártókapacitást nem lehet az egyik napról a másikra felszabadítani – az AMD 2014-ben már belekóstolhatott ebbe. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Pascal architektúra hamarosan már kétéves lesz – még nem a végnapjait éli, de azért ahhoz közelít.

nvidia penzugyi adatok v2A játékos piac fontossága vitán felül áll. (+)

Játékosok a bányászok ellen

Ugyan nem teljesen mindegy, hogy kinek adják el az adott terméket? Egy bányász olyan tételben vásárol, amivel egy átlagos játékos biztosan nem versenyezhet. Akkor tehát csak porhintés az egész az NVIDIA részéről? Nem egészen. A bányászoknál nem jellemző a márkahűség, azt veszik, ami épp megfelelő. Egy játékos ezzel szemben hajlamos emocionális döntéseket hozni, tehát több generációra is elkötelezhető. További kockázat, hogy egy esetleges krízisnél értelemszerűen a bányászok azonnal elkezdenek megszabadulni a halomban álló grafikus kártyáktól, ami alaposan felbolygathatja a piacot. A legfőbb veszély lényegében a kiszámíthatatlanság.

Ha elfogy a türelem

Más szempontok is akadnak, amit bizonyára a zöldek is mérlegelnek. Jelen helyzetben könnyen elképzelhető, hogy egy alapjában véve PC-s játékos elveszti a türelmét, s beruház egy új generációs konzolra – a mostani árak mellett ez egyre kifizetődőbbnek tűnik. Nyilvánvaló, hogy nem ez a legjobb forgatókönyv a vállalatnak. A Santa Clara-i cég egyébként más szempontból is nyomás alatt áll, mivelhogy az előbb említett konzolokban AMD szívek dobognak, ezért fennáll annak a kockázata, hogy az onnan átportolt játékokban hátrányból indulnak. Értelemszerűen ez ellen az jelenti a védelmet, ha sikerül egy kellő mértékű piaci részesedést biztosítani – ezzel egyébként most nincs gond –, mert akkor a fejlesztők az esetleges többletmunka árán is biztosítani fogják a szükséges optimalizációt. Könnyen belátható, hogy az NVIDIA aligha érdekelt a konzolok sikerében, már pedig a bányászok nagyon erre „hajtanak”.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr9513593473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werinter 2018.01.23. 10:56:28

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a bányászok elsősorban az AMD termékeit keresték, majd ezek készlethiánya miatt ugrottak meg az árak. Az nVidia termékeit sokáig nem érintette az áremelkedés és a hiány, csak akkortól, mikor az összes játékos és mindenki aki komolyabb videokártyát akart az ő termékeit kényszerült venni, mivel AMD már nem volt a piacon, vagy csak iszonyatosan túlárazva. Aztán egy idő után a bányászok is (az AMD hiány miatt) rákaptak az GeForce kártyákra is, ennek eredménye pedig szintén a fogyó készletek és a növekvő árak lettek.

Entumis 2018.01.24. 20:32:36

Azon se lepődnék meg ha az AMD a közeljövőben bejelente egy bányászatra kifejlesztett kártya családot.
süti beállítások módosítása