Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

Ezért szeretem a Vivaldit

2017. november 24. - annyi amennyi

Végre egy böngésző, ahol valóban számít a felhasználók véleménye!

1.13 hero image 720

Az Opera korábbi vezérigazgatója, Jon Stephenson von Tetzchner a héten hírül adta, hogy elkészült a Vivaldi 1.13. A hivatalos bejelentésből pontosan kirajzolódik, hogy az ex-operások tényleg nem a levegőbe beszéltek, amikor azt állították, náluk a felhasználó az első – ahogy ők mondják: „Egy böngésző a barátainknak”. Szimpatikus, hogy a programozók minden egyes új verzió előtt meghallgatják a közösség javaslatait, szavazás útján mindenki kinyilváníthatja az igényeit. A Vivaldi 1.13 is ennek szellemében készült el, a számok nyelvére fordítva így formálódott a böngésző:

  • 111 felhasználó kérte, hogy az alkalmazás bezárás előtt figyelmeztessen, ha épp letöltést folytatunk.
  • 91-en javasolták, hogy a letöltések bármikor szüneteltethetőek és folytathatóak legyenek.
  • 80 visszajelzés érkezett arról, hogy a futó letöltéseknél az aktuális sebesség is látható legyen.

A fejlesztők a fenti igények teljesítése mellett természetesen saját ötleteik egy részét is megvalósították, így például alaposan felokosították az oldalsáv fülekkel és ablakokkal foglalkozó menüpontját. Ez komoly segítség lehet akkor, ha szeretünk sok megnyitott lappal böngészni, itt ugyanis kedvünk szerint alakíthatunk ki lapcsoportokat, hibernálhatjuk ezeket (erőforrás-takarékosságból), némíthatjuk a zajos füleket, és megakadályozhatjuk a véletlen bezárást is (rögzített fülek). 

A Vivaldi egyébként korábban is erős volt fülkezelésben.

A közlemény szerint jelentősebb mértékű kódoptimalizáláson esett át az ablakkezelő, mely nyilván pozitívan hathat a teljesítményre, de az elsődleges szempont a Chromium jövőbeli kiadásaira történő felkészülés volt. A munka elég tekintélyes idővel járt, ezért az igazán nagy horderejű változtatások (beépített levelező, szinkronizálás) a későbbi verziókra csúsztak.

A Vivaldi 1.13 itt tölthető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr3813370859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása