Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

A böngészővel nyitjuk ki a retró programok kincsesládáját

2018. március 29. - annyi amennyi

Régen minden szebb volt. De tényleg! Hiába volt a számítógép és az internet mai felfogás szerint elképzelhetetlenül lassú, mi mégis imádtuk. Nagyon. Éljen a retró!

windows_93_half_life_3.jpg

 



 

A modern böngészők manapság olyan szintre fejlődtek, olyan lehetőségeket kínálnak, hogy attól garantáltan eldobjátok az agyatokat. Ezt sasoljátok meg:

art source how to geek

Microsoft Paint

A lista első alanyát korábban alaposan kitárgyaltuk, de aki arról lemaradt, az most pótolhatja eme hiányosságát. Az ismert rajzolóprogram klasszikus változata köszön vissza ránk, a reprodukció egyszerűen tökéletes; gyakorlatilag minden szolgáltatást és funkciót pontosan ott találunk, ahol anno megszoktuk. A JSPaint.ml az egyik kedvencem lett eme sorok írásánál!

winamp retro

Winamp

A meghajtók telepítését követő első mozzanat a zenelejátszó beszerzése volt. A régi idők koronázatlan királya egyértelműen a Winamp volt, szerencsére már ezt is elérhetjük egy kattintással.

Egyszerűen dobjuk be az ablakba kedvenc zenéinket, és már kezdődhet is a móka. Mint látni fogjuk, mind a három ablak tetszőlegesen mozgatható, ha ügyesek vagyunk, akkor még a skint is átszabhatjuk – innen szerezzetek be egy új külsőt, majd töltsétek be (a gomb a bal felső sarokban) a programba. Hab a tortán, hogy a minile játszó is elérhető (két kattintás), azonkívül egy útmutatót is kaptunk, így könnyűszerrel beágyazhatjuk a programot saját weboldalunkra – ez is igazi remekmű.

clippy

Microsoft Office segédek

Gem Géza, az unalmas számítástechnika órák utolsó reménysugara is visszatért. Az Office vicces segédei a régi formájukban tündökölnek, ráadásul most nem is kell arra várnunk, hogy produkálják magukat; az animációkat mi fogjuk indítani. Nektek is Géza volt a kedvencetek?

Egy kis érdekesség: a segédek ötletét másolta „mindenki kedvenc malware”, a Bonzi Buddy is.

windows 3.0



Windows 3.0

Egy emulátor segítségével kelthetjük életre ezt az operációs rendszert, mely fénykorát 1990-ben élte – nem mai gyerek, annyi szent.

ski free ez a tuti

A Windows 3.1 és a játékok

Legyünk őszinték, nem a Windows az, ami elsőnek eszünkbe jut a PC őskorára emlékezve. Az Internet Archive őrzi a 90-es évek igazi gyöngyszemeit, itt van például kedvenc síelős játékunk is. Felejthetetlen volt a „rettegés”, hogy a jeti bármelyik pillanatban ránk törhet… 

windows 95

Windows 95

Az első széles körben elterjedt operációs rendszer természetesen végérvényesen beírta magát a történelemkönyvekbe. A win95.ajf.me a böngészős verzió, de vicces kedvű alakok még az iPhone-ra is ráhegesztették – erről itt számoltunk be részletesebben.

macos

Mac OS

Nem csak a Windows jut eszünkbe a nosztalgiázásnál, hanem a Mac OS is. James Friend weboldala egy kisebb kollekciót ad nekünk ezekből a rendszerekből, úgyhogy a rajongóknak biztosan páratlan csemege lesz.

windows 93

Egy kis őrület

A fenti oldalak gyári állapotukban mutatják a Windowsokat, holott jól tudjuk, ez élesben maga volt a káosz alfája és ómegája. A humoros Windows 93 ebből hoz egy szelet kóstolót, a kipróbálását mindenkinek csak ajánlani tudjuk! Én már töltöm is a Half Life 3-at… 

Ezzel lesz egy kis munka

Még a Space Cadet is visszahozható egy kis türelemmel. Ehhez elsőként a Microsoft weboldaláról le kell töltenünk a Windows XP-t. Az állomány (WindowsXPMode_en-us.exe) kiterjesztését írjuk át zip-re, majd nyissuk meg a Sources mappán belül az XPM fájlt, utána pedig a VirtualXPVHD képfájlt. Innen már csak egy lépés van hátra.

virtual xp fun
Figyeljetek az elérési útra!

Ha ez megvan, akkor lépjünk be a Program Files mappába, innen pedig a Pinball mappát másoljuk át egy tetszőleges helyre.

 



 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr5713789020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FayRodisz 2018.03.30. 18:49:06

billgeci, hosszú, évtizedekig tartó küzdelmes munkával sikeresen elérte, hogy a winfos10 egy grafikai szemét lett, ami szégyene a mai grafikai lehetőségeknek. Ennél még a DOS alatt az ASCII (számítógépes műsorban: "áescékettes". Igen, átment vagy 20 "szaremberen") menürajzoló karaktereivel is szebbeket alkottak hajdanában.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.03.30. 20:58:53

"A régi idők koronázatlan királya egyértelműen a Winamp volt"

A mai időké is, nekem. Megnéztem, nálam az 5.12 van feltelepítve, 2005-ös. (Win 7 alatt.) Hogy repül az idő... Viszont működik is.

Annak végtelenül örültem, hogy az Office Segédjei eltűntek.

Érdekesnek ígérkezik ez az emulátor. Nagyon ránk férne már, hogy néhány régi, azóta sem pótolt alkalmazásat kínszenvedés nélkül vehessük használatba, akár egy 64 bites gépen is.

Jegkoko 2018.04.02. 07:36:54

@Androsz: Soha nem használtam winampot se az ilyen hasonló kiegészítő programokat. Nem láttam akkor se értelmét ,ahogy most se.

2018.04.02. 07:37:00

Én most is winampot használok. :-)

surcapisca (törölt) 2018.04.02. 16:03:18

Csak a Winamp! Vannak ilyan funkciói is, ami még a mai nagyon divatos VLC-nek sincs. A paint is kezelhetőbb és logikusabban felépített mint a (legújabb) paint.net. @Jegkoko kérdezném tőled, te mit használtál akkoriban ha az "ilyen hasonló kiegészítő" programoknak nem láttad az értelmét. Valószínüleg abban az időben még lapátoltad a homokot, így érthető, persze :)

Jegkoko 2018.04.10. 22:23:40

@surcapisca: Te mégis miről beszélsz?
süti beállítások módosítása