Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

Ha Hotmail-es email címed van, akkor Te tuti összetöröd az autódat!

2018. január 28. - annyi amennyi

Az egyik legnagyobb brit gépjármű biztosító magasabb díjat kalkulál a Hotmail fiókot használó vezetők számára – ez annyira abszurd, hogy öt forrásból ellenőriztük.

hotmail admiral incidens

Az Admiral arra a következtetésre jutott, hogy egyes postafiókokhoz több baleset köthető, s ez érdemben számít a pályázó kockázati profiljának kialakításánál. Az igen érdekes jelenségre a The Sun figyelt fel, amikor a GoCompare árösszevető portálon elvégzett kutakodás után arra jutottak, hogy az Admiral profilozó rendszerében jelentőséggel bír az e-mail cím. Az ismert híroldal a következőkkel summázta a dolgot:

Azt találtuk a GoCompare oldalon, hogy az Admiral egy Hotmail fiókot használó vezetőnek 467,04 font díjat kalkulál, miközben Gmail-es címre állítva 435,68 fontot kapunk.

A biztosító elismerte, hogy a kockázatbecslő algoritmusuk figyelembe veszi az elektronikus fiókot is, állításuk szerint „egyes domain nevekhez több baleset köthető, mint másokhoz”. További érdekesség, hogy a Mohammed név szintén jelentős mértékben növelheti a biztosítási költséget, holott mára már ez számít a legnépszerűbb fiú névnek országban.

tp graphic insuranceDe miért? – ahogy Fluimucil Ábel mondaná. (+)


Az Admiral egyébként korábban egy szintén hajmeresztő megnyilvánulással került a hírekbe. A biztosító a friss jogosítvánnyal rendelkezők biztosítási díját, illetve gyakorlott vezetők díjkedvezményeit Facebook posztjaik, lájkjaik és aktivitásuk alapján határozta volna meg, de a közösségi portál szabályzata kifejezetten tiltja az adatok ilyen módon való felhasználását – közölte a Biztosítási Szemle 2016 novemberében.

 

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr10013612015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2018.01.29. 10:08:31

Konkrét dolgot akartam mondani, ami a hotmail-al kapcsolatban sokkal bizarrabb és komolyabb probléma.
De te cenzúrázod a véleményeket, így további jó magányt.
Tiltólistára tettem a blogod.

BéLóg 2018.01.29. 10:08:46

Hát, a Medikus Moh nevű emberek minden bizonnyal gyakrabban dezintegrálják az autójukat, mint Jin Jang kutyahentes, netán Eszpozító porárus... Így a biztosítás is többe kerül.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2018.01.29. 13:19:55

@Duplaxiii: Ja, és nem cenzúrázom, hanem moderálom, és nem a véleményeket, hanem a hozzászólásokat.

wrstjnethn 2018.01.29. 14:45:48

Hol kezdődik a rasszizmus? Mert én úgy látom, hogy a biztosító beskatulyáz és egy bizonyos népcsoporttal szembeni előítélet alapján más áron kínálja nekem a terméket...

Ha van egy boltom és minden betérő vendéget kifaggatok arról, hogy hol lakik, mi a foglalkozása és hány éves, majd az alapján árazom a terméket, az rendben van? Azért adom Manci néninek drágábban a kenyérpirítót, mert az idős, női vásárlók nagyobb valószínűséggel reklamálnak később.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2018.01.29. 14:48:51

@wrstjnethn: Az a probléma, hogy ez nem előítélet, hanem matematika. Ha egyszer 100 balesetből 20-at Mohamed nevű férfi szenved el, és 2-öt George nevű, akkor a biztosító megnézi mennyi Mohamed vezet, ezek hány százaléka keveredett balesetbe, majd ugyan ezt megnézi a George-ok esetén is. Ha Mohamed nevűek nagyobb százalékban szenvednek balesetet az extra kockázat a biztosítónak, magyarán drágábban adja a biztosítást.

wrstjnethn 2018.01.29. 15:02:43

@annyi amennyi: akkor az előítélet is matematika. Ha tízszer cigány/meleg/arab/vegetáriánus/kopasz/stb. rabolt ki, akkor legközelebb én ütök először, mert ugye a statisztika, az statisztika.

Manci néninek eleve zárva lesz a bolt mert már három nyugdíjas vevővel volt bajom a hónapban.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2018.01.29. 15:06:40

@wrstjnethn: Lehet, hogy ez nem szép dolog, de igen, ha a boltodban nem akarsz nyugdíjasokat kiszolgálni az a Te dolgod. A biztosító meg eldöntheti, hogy az ügyfele milyen kockázati csoportba tartozik és aszerint szabja ki a díjat. Nem tudtad, hogy ez itthon is így van? A pesti autós többet fizet ugyanazért a biztosításért mint egy faluban lakó, egy negyvenes éveiben járó férni kevesebbet fizet, mint egy húszas éveiben járó, és még sorolhatnám. Ezeken eddig nem háborodtál fel?

ex-dr. vuk 2018.01.29. 15:25:48

@annyi amennyi: ezzel akkor van baj ha az algoritmus nem veszi figyelembe a nevek gyakorisagat.

Hipotetikus eset: a vilagon van 100 ember, ebbol 99 mohamed es 1 george. Ekkor feltehetoen a balesetek 99%-at "mohamed" nevu fogja elkovetni (mivel ez a nev ennyivel gyakoribb). Ekkor jogos annak az 1 db george-nak olcsobban adni a biztositast, mint a pontosan ugyanolyan feltetelekkel rendelkezo, balesetet soha nem okozo egyik mohamednek?
Segitek: nem

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2018.01.29. 15:31:03

@ex-dr. vuk: Már bocsi, nem akarok bántó lenni, de szerintem nem olvastad elég figyelmesen amit írtam. Amúgy egyetértek veled. :)
Ha a jogosítvánnyal rendelkező Mohamedek számát elosztjuk a balesetező Mohamedek számával (vagy fordítva) és ezt megtesszük a George-okkal is, akkor teljesen mindegy mennyi George és mennyi Mohamed van, mert azt az arányszámot hasonlítjuk össze, hogy mennyi eséllyel balesetezik egy Mohamed és egy George. Azzal hogy sok a Mohamed csak annyi történik, hogy sokkal pontosabb értéket kapunk, vagyis, az 1000 Mohamed utáni statisztika pontosabb lesz, mint a 100 George utáni.

ex-dr. vuk 2018.01.29. 15:50:16

@annyi amennyi: egyetlen problema van, hogy nem biztos, hogy tudhato a jogositvannyal rendelkezo mohamedek szama (legalabbis nem a biztosito szamara).
Itt vagyok pl. en, angliaban elek, de magyar jogositvanyom van (egyelore). Tehat meg ha ez az adat kinyerheto is lenne a biztosito szamara az angol jogsinyilvantartasbol EN biztosan nem szerepelnek benne. Teny, hogy biztositasom nekem is van, tehat a biztositottak kozott szerepelek, ahogy a kartortenetem is.
De egyebkent a brit biztositokkal amugyis vannak olyanok, hogy ha ugyanazt a munkakort mas nevvel irod be akkor maris mas lesz a kockazat, ami nyilvanvaloan azt jelenti, hogy valami nem okes ott a rendszerben (habar ertem az algoritmust, az eredmeny megis rossz).
De amugyis nyilvanvalo diszkriminacio, mert attol hogy egy kollegam barom, miert esek en, ugyanazzal a munkakorrel, magasabb kockazati korbe. Ez szimpla altalanositas, a foglalkozasomnak nem szabadna reszt vennie a kockazati tenyezok kozott, mert irrelevans. Vagy legalabb beledobnak nagyobb dobozokba, mint szellemi munkas/gyari munkas, maris finomodna kicsit, es nem lennenek ilyen elteresek csak mert mas neven irom be ugyanazt a munkakort.

wrstjnethn 2018.01.29. 16:12:21

@annyi amennyi: Nem vagyok benne biztos, hogy jogilag nem üthetem meg a bokámat, ha megtagadom a kiszolgálást faj/nem/életkor stb. alapon.

Egyébként tudom, hogy mindenhol így van és már régóta gondolkodok ezen, csak eddig nem bukkant fel a téma. Egyszer kíváncsi lennék egy ügyvéd véleményére egy próbaperről...

BéLóg 2018.01.29. 17:21:04

@ex-dr. vuk: Tudod mit? ne akarjál statisztikából és valószínűségszámításból vizsgázni se most, se a jövőben.

A rizikókezelés ugyanis nem 100 mohamedet vet össze egy gyurival, hanem 100 mohamedet száz gyurival, függetlenül attól, hogy a lakosság körében mennyi az adott nevek aránya.
Ha ugyanis az jön ki, 100 mohamedből 20 okoz sajáthibás balesetet, 100 gyuriból meg csak tíz, akkor bizony a "mohamed nevűere jutó rizikó" pontosan DUPLÁJA a gyuri nevűekre esőkének.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2018.01.29. 18:02:48

@BéLóg: Köszi hogy itt voltál. A liberálisokat ebbe belekeverni azért lássuk be művészet, de azért sikerrel megvalosítottad, ezzel pedig sikerült kiharcolnod egy bant.

Akármiértis 2018.01.29. 19:35:56

Hát ennek sok értelme van :D "Mohammed név szintén növelheti a biztosítás költségét, holott ez a leggyakoribb név". Gondolom akkor "Mohammednek" többször volt követelése mint Mrs Daisy-Mary Poppinak. Ha 60%-a az ügyfeleknek Hotmailes 10% gmail akkor sok meglepetés nincs. Az email meg szerintem eléggé korosztály függő.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2018.01.29. 19:37:06

@Akármiértis: "Az email meg szerintem eléggé korosztály függő." Lehet, hogy ezzel tapintottál rá a dolog lényegére.

efi 2018.01.29. 20:33:29

És mi a helyzet azokkal, akiknek mindkét szolgáltatónál van email címük ?

Csipyke 2018.01.29. 21:21:11

@wrstjnethn: pontosan. Erre mondják, hogy nem előítélet, hanem tapasztalat...

ex-dr. vuk 2018.01.31. 10:37:42

@BéLóg: sajnos vizsgaztam valszambol, progmathoz kotelezo.
na de ..

Az adatbanyaszatban (amit csinaltam regebben) es a statisztikaban a korrelacio egyaltalan nem jelent ok-okozati osszefuggest. Attol, hogy szamaranyban a mohamedek tobb balesetet okoztak az egyaltalan nem jelenti azt, hogy AZERT okoztak tobb balesetet MERT a neve mohamed. Tehat egy olyan mohamed aki meg nem okozott balesetet nem jelenti azt, hogy nagyobb esellyel fog mint a george nevu haverja. Ez a csaloka es ezert diszkriminativ a nev alapjan ranking-elni a rizikot.
süti beállítások módosítása