Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

Közeledik a jelszómentes élet

2018. április 24. - annyi amennyi

Ha Google-n és a Microsofton múlik, akkor soha többet nem kell jelszavakat megjegyeznünk.

google_microsoft_login_password.jpg



Ahhoz, hogy ez megtörténhessen mindenekelőtt egy egységes szabvány szükségeltetik. A kulcsszó ezen a ponton a FIDO 2 0, azaz a Fast Identity Online 2.0.

fido2 tagok

A PCMag nemrég közölte, hogy a fent megnevezett két óriás az RSA 2018 konferencián látványos előadást tartott a témában. A Google egy ujjlenyomat-érzékelővel rendelkező telefonnal lépett be a PayPal webhelyére; feltehetően a rendelések jóváhagyása is ezzel az azonosítással történt.

A Microsoft is hasonlóan kényelmes módszert demózott; a Windows Hello a felhasználó arcképes hitelesítésével tette szükségtelenné a jelszó használatát. A rendszer az előbbi mellett ujjlenyomatos azonosítást is támogat, ez talán a vásárlásoknál jön majd jól.

fido2

Jó tudni, hogy a FIDO 2.0 a kényelem mellett a biztonságra is komolyan ad. Érdemes elgondolkodni azon, hogy 2016-ban az adatlopások 81%-ban azért következtek be, mert az információkat túlságosan gyenge jelszóval védték – állítja a PCMag. A technológia minden jelentősebb böngészőt támogat, a biometrikus eszközöknél sem válogatós, azonkívül okostelefonokon, asztali számítógépeken is működőképes (fenti kép).

A FIDO 2.0 jövőre terjedhet el széles körben. 



 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr5513868298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2018.04.25. 18:23:36

Megsúgom: nem fog elterjedni, sőt, az elmúlt évek botrányai óta egyre kevesebben bíznak ilyenben. Marad minden a régiben, ez is csak egy reklám.

2018.04.25. 19:51:40

Majd ez is olyan lesz, mint a beviteli eszközök.
Már 20 éve mondják, hogy 2 év múlva nem használunk billentyűzetet, meg egeret, aztán egy asztali PC-nek, meg egy laptopnak is a mai napig alapvető része egy keyboard meg az egér. Sőt.... ha nem akarsz szopni a távirányítóval, akkor érdemes még az okos TV-dhez is csatlakoztatni wireless módon....

Bambano 2018.04.25. 19:51:44

ja, pont az adatvédelemre legveszélyesebb három cégből kettő lomját fogom használni...
addig álljanak féllábon.

egyébként is a biometrikus azonosítás lejárt lemez, nem használ ilyet normális ember.

JorEl 2018.04.25. 20:47:38

@Bambano: Leborulok széles körű tájékozottságod előtt! Azért én a fontosabb dolgaim védelmére az elmúlt több, mint egy évtizedben folyamatosan használt, elavult újlenyomatleolvasós megoldást fogom preferálni, amíg csak elérhető marad ez a megbízhatatlan őskövület technológia.

Kelly és a szexi dög 2018.04.25. 23:07:54

A kutyámat hívják Fidonak...

Bambano 2018.04.25. 23:08:20

@JorEl: és mi lesz a régilenyomatoddal? ezt nem csak a grammatikanáci kérdezi, aki az "újlenyomat" helyett ujjlenyomat olvasót használ, hanem a kérdés komoly is: ha kompromittálódik a biometrikus azonosítód, hogyan cseréled le? ha kompromittálódik az arcleolvasás, elmész a plasztikai sebészhez és átszabatod az arcod?

ugye, hogy mégiscsak marhaság az ujjlenyomatra alapozni titokvédelmet?

steery 2018.04.26. 11:13:31

Ha csak egyféle személyazonosítást használunk, az ugyan gyors, de könnyen feltörhető. Az ujjlenyomat és a pofavizit is. Ha többet használunk, az ugyan lassabb lesz, de nehezebben feltörhető. Szóval a kérdés az, hogy kinek mi a fontosabb?
Amit inkább aggályosnak tartok, az az, hogy a Microsoft és a Google is amerikai cégek, amik amerikai érdekek mentén működnek és együttműködnek az amerikai titkosszolgálatokkal. Jobban érezném magam, ha a személyazonosítás módszereit egy nemzetközi csapat dolgozná ki, amiben jelen vannak az oroszok, németek, kínaiak, japánok, irániak, stb. is. Ha ez a sok egymást utáló és egymás ellen kémkedő ország képes közös platformot létrehozni, ami ráadásul nyílt forráskódú, akkor az - talán - megbízható lesz.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2018.04.26. 11:13:32

@abcdefghijklmm: mondjuk okos tv-hez minek, google home, amazon stb

Klown 2018.04.26. 14:43:54

@steery: De milyen jó lesz majd, ha az immigration officer az USA-ba való belépés előtt kéri az ujjlenyomatodat és az arcodat, ami majd a FIDO-ból autentikál. Rögtön kiírja a képernyőre a főbb adataid mellett legfrisebb social mediás post-jaidat is. Nem lesz érdemes a Trump-ot nyíltan szídni! Ez lesz ám az igazi Microsoft Hello! ;)
süti beállítások módosítása