Mindent kipróbálunk, mindenről elmondjuk a véleményünk.

Gadget és Hardver

2016 előtti a számítógéped? Nem sok jóval számolhatsz!

2018. január 14. - annyi amennyi

Rosszmájúan megjegyezzük, hogy az eset még kapóra is jöhet Microsoftnak a Windows 7 elleni „küzdelemben”.

meltdown spectre logos

A Microsoft egyre több visszajelzést kap az internetet napok óta lázba tartó biztonsági incidensről, természetesen így mi is lényegesen többet tudunk már, mint az első napokban. A redmondi óriás szakemberei megállapították, hogy a Meltdown és a Spectre első variánsa (CVE 2017-5753 és CVE 2017-5754) szerényebb, még ez utóbbi rés második verziója (CVE 2017-5715) már sokkalta határozottabb lassulást okozhat a felhasználók számítógépein. Az Intel mind a háromban érintett, az AMD-t jelen tudásunk szerint csak az első Spectre kísérti. A Microsoft az előbbieken kívül összefoglalta, hogy mit is várhatunk a javításoktól:

  • A Windows 10 egy újabb központi egységgel (Skylake, Kaby Lake vagy frissebb) általában egy számjegyű lassulást produkál, a legtöbb felhasználó valószínűleg nem látja a különbséget, mert az milliszekundumokban mérhető.
  • Ugyanez az operációs rendszer egy korábbi évjáratú CPU-val (a 2015-ös Haswell, vagy ettől régebbi) egyes pontokon nagyobb sebességcsökkenést produkál, többen fogják érzékelni, hogy a számítógép komótosabb tempóval üzemel.
  • Még rosszabb a helyzet a Windows 8 és a népszerű Windows 7(!) kapcsán. Itt a 2016 előtti processzoroknál a legtöbb felhasználó észrevehető, feltehetően súlyos milliszekundumokban mérthető teljesítményvesztéssel fog találkozni.
  • A Windows Server különösen IO-intenzív alkalmazásokban minden Intel gyártmányú processzorral szignifikáns lassulást mutathat. Itt érdemes lehet mérlegelni az esetleges biztonsági kockázat és a sebességvesztés viszonyát.

A fentieket azzal magyarázta a Microsoft, hogy a Windows 10 előtti rendszerek gyakrabban használnak rendszerhívásokat, így értelemszerűen jobban megérzik, ha hátrányos változások történnek ezzel kapcsolatban. A másik ok az Intel háza táján van, a Skylake fejlettebb felépítése miatt – a spekulatív végrehajtás sokkal jobban szabályozható – szerényebb teljesítménybüntetéssel vészeli át a javítás-cunamit.

További fontos tudnivaló, hogy a KB4056892 jelzésű kumulatív frissítés (ez oldaná meg a Spectre/Meltdown gondot) a régebbi AMD-s gépeken súlyos mellékhatásokat mutatott, így átmeneti jelleggel visszahívásra került. A hírek szerint a fő érintett a K8-as architektúra, vagyis az Athlon 64 és az Athlon 64 FX.

 

Forrás: HOC.hu

 

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://gadget-hardver.blog.hu/api/trackback/id/tr5713574317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nolto 2018.01.15. 10:21:57

Jót mosolyogtam, mikor megláttam a címet, ugyanis az otthoni gépem 12 éves lett az idén. :) És sajnos most már cserélnem kell, mert egyre több dolog nem megy rajta, így a 13-at nem fogja megérni, mert még az idén lecserélem.

Duplaxiii 2018.01.15. 11:39:29

A poszt alapbóé rávilágít, hogy mára megszünt az IT szakirodalom, minden "szakcikk" jpbbisták tollából származik csupán.
Ez a poszt ugyanazt a maerketingfolyamatot képviseli, amit minden hasonló esetben, így az utóbbo hetekben is olvashatunk.
Egyetlen kéézel fogható tény, elemzés nem olvasható!
Ezek elméletek, száraz mérési pontok, százalékok.
A számítógépeket meg az életben használják - döntően nem a hobbisták, gamerek -, tehát felhasználói területek, felhasználói profilok "szemével" kellene mérni, de az meg szakma és sok éves "üzemi" gyakorlat.
.
A posztoló valójában nem is ismeri a számítástechnikát!
Egfy 10-12 éves konfigurációnál ezerszer komolyabb gondok jelentkeznek, mintsem egy aktuális "gyári rendszerhiba" és az arra adott hivatalos válasz.
A 10-12 éves gépeknél már feltételezhetők az elektronikus alkatrészek öregedéséből származó hibák. Amikor a gép még működik de nem tudod, félévente-évente miért jönnek a gondok. Amikor nehéz megtalálni, hogy példáuk a merevlemez vagy az alaplap a "véres".
Ja egy tesztelőnek, egy hobbistának ez nem gond, hiszen lehet referenciagépet összerakni.
De a civileh 99%-a nem fog azért egy komplett cseregépet beszerezni teszteléshez, alkatrészenként. Egy öregedő táp nagyobb gondokat okoz, mint egy olyan profilnál mérhető x százalékos lassulás, amit ő a büdps életben nem alkalmaz.
.
Az gazi gond viszont komolyabb!
Egy IT blogger vajon miért cencúrázza a posztját?
- nem akar kritikus véleményeket (kinyilatkoztat) ?
- nem érti, hogy a blog lényege a kommunikáció? Hogy a létogatók is tudjanak egymással vitatkozni, véleményt cserélni?
Szerintem el lehet menni szaklapokhoz, ott jogos, hogy nem számít az olvasó.
De itt kapcsoja ki a kommentelést, mert ez így csak provokáció, és önmagát minősíti ezzel.

eßemfaßom meg áll 2018.01.15. 11:39:38

"feltehetően súlyos milliszekundumokban mérthető teljesítményvesztéssel fog találkozni."

emberek milliói fogják kidobni a gépeiket súlyos milliszekundumok miatt.

talgaby 2018.01.15. 11:39:45

A Ryzen-tulajok meg most jót röhögnek a markukba. Szegény megszállott fanatikus anti-AMD trollok meg nem győznek egymásra licitálni fórumokon, hogy náluk mennyire nulla felé közelít a teljesítményesés.

werinter 2018.01.15. 11:39:52

Egyre furcsább ez az ügy. Sokan pedzegették már, hogy csak kitaláció, és arra megy ki a "játék", hogy mindenki áttérjen Win10-re aki eddig, 7-es 8-as vagy "ne adj Isten" XP-t használt. Nyilván ez jó lenne a Microsoftnak és a hardvergyártóknak egyaránt. Főleg, hogy mostanában igencsak elszálltak a hardver árak, először a bányászok miatt a videokártyák, majd a memória modulok árai is.
Persze lehet, hogy ez csak puszta spekuláció, de valami igazságtartalma biztosan van. Miért nem derült fény korábban ezekre a hibákra? Miért csak a régebbi processzorokat érinti nagyobb mértékben? Eléggé különös véletlenek ezek.

Negrogo 2018.01.15. 11:39:57

na ja, nekem is 7 eves mar es 7 eves ujra installalas nelkuli win7-el :D

eßemfaßom meg áll 2018.01.15. 11:50:07

2008-as kiadásu Xeon van a gépemben, nem tünt fel, hogy hirtelen használhatatlanná vált volna a gép.

@werinter: "Miért csak a régebbi processzorokat érinti nagyobb mértékben?" Mit visel jobban meg egy 10LE-s teljesítménycsökkenés, egy 60LE-s vagy egy 120LE-s autót?

Arcade Macho 2018.01.15. 12:30:17

@Duplaxiii: elkezdtem olvasni a kommentedet es mar kezdtem el rettegni hogy a kommentelok is ugyanolyanok mint a cikkek hogy nem ertenek hozza, erre meglattam a PSU -t hogy az hal meg
igen, nekem voltak nagyon elenk es kellemetlen emlekeim...

Phteven 2018.01.15. 12:57:33

A szerzőnek szerintem fingja sincs miről írt. Valami külföldi cikket lefordított és kb. itt véget is ért a dolog. Elpocsékolt két perc az életemből.

werinter 2018.01.15. 13:07:12

@eßemfaßom meg áll: Arányaiban kell nézni, nem abszolút értékben. Mindenhol azt olvasni, hogy az újabb hardvereken csak 1 számjegyű (0-9%-os) csökkenés várható, míg a régebbi hardvereken ennél jóval magasabb (10%+). Magyarán a 120LE-s autó teljesítménye 10LE-t fog csökkeni max, addig az alapból gyengébb autónak (mondjuk 60LE), is ugyanennyit vagy még többet, viszont ahogy te is írtad ez jobban meg fogja viselni a régebbi modellt.

human · http://yummie.hu 2018.01.15. 14:03:38

"Egy IT blogger vajon miért cencúrázza a posztját?"

lehet ez a poszt baromság, de az is biztos, hogy a cenzúra szónak utána kéne nézned mielőtt mást kontár észosztással okolsz.

rnz 2018.01.15. 15:19:34

@Duplaxiii: Hehh, pont pár hete halt meg a tápom, de nem nagyon, hanem csak egy kicsit. Ez ugye azért gáz, mert simán elindult a gép, de random dobta a hibákat (valamikor 3 napig egyet sem, aztán egy óra alatt hármat) és a hibák is össze-vissza jelentkeztek, egyszer a vga felől, máskor az ssd, megint máskor a memória irányából. Pedig nem volt mér 2 éves sem, ami ráadásul amúgy is túlméretezett volt jobb félni alapon.
Ha valaki tényekre is kíváncsi, akkor a google developers kapcsolódó írásait érdemes elolvasnia az ilyen teljesen szakmaiatlan írások helyett.

ételizésítő 2018.01.15. 15:59:54

@Duplaxiii:
Nagyon úgy tűnik, hogy te sem értesz a számítástechnikához.

$pi$ 2018.01.15. 16:20:08

Nekem elég sok számítógépem van, úgy körülbelül húsz. Az ubuntu server 16.04 meg az ubuntu desktop 16.04 fut rajtuk. Akkor most nem sok jóval számolhatok? Jajj, úgy félek! :D

conchita wurst 2018.01.15. 17:46:21

2009es laptopom remekul hasit windows 7tel

bobijub 2018.01.15. 17:47:53

@Duplaxiii: nagyon úgy néz ki, hogy ismered a vakongépelésnek legalább az alapjait, legalábbis az elütéseid erre utalnak. de talán pont ebből adódik, hogy a hibáid sokkal jobban zavaróak, mint a sima elütések vagy a gyakran tapasztalható helyesírási hibák. a jppbisták szó eredetijére például csak a későbbi, az ismételten felbukkant, nem elütött változat alapján tudtam rájönni. Borzasztóan trehány, vagy a nem létező tökéletességébe vetett önbizalmában visszataszítóan öntelt az, aki annyira sem képes, hogy EGYszer átfussa azt, amit írt, és legalább a legdurvább hibákat kijavítsa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.15. 18:39:34

"Nem sok jóval számolhatsz!"

Talán inkább: Nem sok jóra számíthatsz.

Tudom, nyelvtannáci vagyok.

//VV\ 2018.01.15. 18:39:40

Valaki segítsen már, mert valamit rohadtul nem értek. A Spectre és a Meltdown nem vírusok? Ezeket nem lehet egy vírusírtóval kivédeni?

bobijub 2018.01.15. 18:39:54

@rnz: háát te szerencsés vagy, ha ennyire pontosan tudod, hogy mikor is halt meg a tápod egy kicsit. nincs kiterjedt üzemeltetési vagy szervíztapasztalatom, de a sok év alatt több olyan bosszantó esetet láttam, amikor félév / egy év során jöttek elő az először hetekig nem ismétlődő és jellegükben nagyon különböző hibák, és csak a jó hosszú idő utáni besűrűsödésük kapcsán derült ki, hogy a kezdeti szívások is a nagyon lassú romlásnak indult táp miatt voltak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.15. 19:10:37

@Muad\\\'Dib: Az nem IT-újságíró, hanem a hibát felfedező kutatók cikke...

@$pi$: Ubuntura már van javítás?

@//VV\: Nem vírus, hanem most derült ki, hogy 20 éve hibásan gyártják a processzorokat és a hibajavítás a gyorsítótár kikapcsolása, ami természetesen lassulással jár.

nyelv-ész 2018.01.15. 21:31:44

@$pi$: Hát szerintem kezdd fonni a kötelet... Én is most készülök magamat tarkónlőni, mert egy 2013-as asztali gépem van, meg egy 2014-es laptopom, mindkettőn Mint... és hát nyilvánvaló, hogy olyan súlyos milliszekundumok jönnek itt, amit már inkább nem akarok látni. Arról nem is beszélve, hogy Linux alatt is vannak "rendszerhívások", nemcsak Windowson. Borzalom!

$pi$ 2018.01.15. 21:31:51

@Online Távmunkás:
"@$pi$: Ubuntura már van javítás?"

Van, de nem vagyok benne biztos, hogy 100% védelmet nyújt.

Macropus Rufus 2018.01.16. 14:37:40

@//VV\:
" Spectre és a Meltdown nem vírusok? "
a hibákat kihasználó támadást nevezték el Spectre-nek és Meltdown-nak. Sajnos mivel nem vírusok ezért nem is védhetőek hagyományos módon.

Macropus Rufus 2018.01.16. 14:37:53

lehet röhögni a milisecen, de szerintem aki röhög annak fogalma sincs arról, hogy 1 másodperc alatt mennyi esetben fordul a cpu a saját cache memóriájához.
1s alatt mondjuk 500x akar írni/olvasni a gép a cpu cache-ből. Ez 500ms-al fog nőni 1 másodperc alatt. (1ms-es lassulással számolva) Tehát már 1.5s kell neki az 1s művelethez. És ez csak 500 olvasás/írás...

Muad\\\'Dib 2018.01.16. 14:38:09

@Online Távmunkás:
"...és a hibajavítás a gyorsítótár kikapcsolása..."
Ez marhaság.

rnz 2018.01.16. 14:38:21

@$pi$: Pár napja tesztelt a rendszergazdi a frissítésekkel. 4-16%-kal hoztak gyengébb eredményeket a tesztek. De pl. a qr decomposition laza 35%-ot bukott. Szóval igen, van akinek joggal lehet aggódni.

rnz 2018.01.16. 14:38:33

@bobijub: Ez nem szerencse kérdése, hanem 3 hét sz*pás, amíg felderítettem a hibát, minden főegységet egyesével cserélgetve, letesztelve, hosszú órákon át.

$pi$ 2018.01.16. 21:00:16

@rnz: +van akinek joggal lehet aggódni.+

Soha nem mondtam, hogy nincs. A cikk azonban azt állította, hogy nekem van miért aggódnom. Nos, nekem nincs.

$pi$ 2018.01.16. 21:00:28

@Macropus Rufus: "1s alatt mondjuk 500x akar írni/olvasni a gép a cpu cache-ből. Ez 500ms-al fog nőni"

Mert egy írás 1ms? Milyen memória az, mágnesgyűrűs? :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.01.16. 22:30:16

Segítek értelmezni a látottakat, mert szemmel láthatóan akadnak félreértések. Kezdjük a címmel. Ez nyilván arra utal, hogy ezeknél a számítógépeknél (2016 előtti) nagyobb mértékű lesz a teljesítményvesztés, de arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a régebbi masináknál nem lesz BIOS/UEFI frissítés sem - ez a biztonság szempontjából nem mindegy.

A milliszekundumot érintő felvetés kapcsán Macropus Rufus rátapintott a lényegre. Ez nyilván az egyes műveletekre, rendszerhívásokra értendő, nem a komplett munkafolyamatra.

Duplaxiii hozzászólását illetően a következőket mondhatom. Konkrét számokat nem közölt a Microsoft, szerintem elég egyértelmű, hogy miért. Szinte végtelen számú különböző konfiguráció van, pontos értéket senki sem fog tudni mondani. Amit ők a szóban forgó bejegyzésben közöltek, az egyfajta kivonata a dolgoknak. És igen, ez valóban annak a cikknek a fordítása. Akik nem lapozzák napi szinten a Microsoft szakmai oldalait (szerintem vannak így egy páran :)), azok számára újdonság lehet. Megjegyzem, nem csak én voltam így ezzel:

hvg.hu/tudomany/20180111_microsoft_windows_szoftverfrissites_meltdown_spectre_miert_lassu_a_gepem_2018_benchmark_lassulas_merteke

pcforum.hu/hirek/20177/microsoft-tenyleg-belassulnak-a-gepek-az-intel-processzorfolttol

De ahogy látom, ezeknél elmaradt a flame áradat, tehát ők biztos jobban csináltak valamit.
süti beállítások módosítása